Tips for (hjemme)kontoret

Pauseprogram

I henhold til myndighetenes og arbeidsgivernes retningslinjer for å begrense spredningen av Korona-viruset, har mange ansatte blitt tvunget til å jobbe hjemmefra. Digitale løsninger har bidratt til å utvikle og endre kontorarbeidsplassen de siste årene og muliggjøre mer arbeid i et hjemmemiljø. Samtidig kan hjemmemiljøet ha ergonomiske begrensninger som øker risikoen for overbelastning på kroppens ledd og muskler. Det er da høyere krav til å ta dine egne aktive valg som er gunstige for kroppens velvære. I denne sammenhengen er bevegelsesvariasjon og restitusjon to nøkkelord. Du kan enkelt løse problemet med bruk av Pausits pauseprogram  og gode tips når du jobber hjemme.

Tips for hjemmekontoret – Belysning:

 • Plasser deg selv slik at du ikke blir forstyrret av dagslys og unngå gjenskinn, refleksjoner eller speil i dataskjermen. Dagslyset skal komme inn fra siden.
 • Den generelle belysningen skal gi tilstrekkelig lys for arbeidsoppgavene.

Tips for hjemmekontor – ergonomi:

Hvis det er mulig, låner du med deg fra jobben din stasjonære PC, skjermen, tastaturet og musen på skrivebordet for å tilpasse arbeidsplassen til disse ergonomiske grunnleggende prinsippene:

 • Vær oppmerksom på arbeidsstillingene dine: sitt med en god holdning i ryggen og nakken
 • Plasser den øverste kanten av skjermen like under øyenivået slik at nakken kan holdes rett
 • Plasser tastaturet slik at armene kan hvile i nærheten av kroppen
 • Plasser musen sentrert foran magen
 • Når du arbeider med bærbare datamaskiner, anbefales det å heve skjermen, bruke et stativ eller en haug med bøker og supplement med et eget tastatur og mus.
 • Sitt ved bordet med armene hvilende nær kroppen din
 • Hvis bordet er for høyt, anbefales det å sitte på en pute eller pute for å unngå å jobbe med hevede skuldre.
 • Bytt mellom sittende, stående og halvstående, med støtte i rygg, nakke og armer og med den bærbare datamaskinen hvilende på fanget.
 • Ta hyppige bevegelsespauser minst hver time helst hver halvtime.  Gjennomfør bevegelser som stimulerer blodsirkulasjonen i kroppen effektivt. Jo større muskelgruppen er som aktiveres, jo bedre vil effekten være. For eksempel pendle med armene, utføre dype knebøy eller store sirkulære bevegelser med armene fremover og bakover.
 • Ta en pausestrekk der arbeidsmuskler i nakke, bryst og armer får en restitusjon.
 • Lytt til kroppens signaler! Gjør en analyse av årsakssammenheng (arbeid, fritid, trening) og mulige tiltak.

Tips for hjemmekontor – Hvordan vi sitter betyr mye:

Å sitte er en arbeidsstilling som øker belastningen på ryggen, men dette kan til en viss grad motvirkes med en god holdning oppnådd ved å sitte med en beholdt svank. En korsryggstøtte, for eksempel et rullet håndkle eller prydpute, kan bidra til en rygg- og nakkeavlastning. Den aktive sittestillingen, kan være en sittestilling å veksle med, bekkenet tippes fremover og en naturlig uttøyning i ryggen oppnås.

Belastningen på korsryggen/korsryggen er betydelig lavere hvis du står med en god holdning sammenlignet med å sitte med god holdning. Bruk strykebrett eller kjøkkenbenk for å veksle mellom stående og sittende arbeid. Anbefalingen er å vekselvis stå og sitte likt i løpet av arbeidsdagen og ta regelmessige pauser. Prøv Pausit gratis og legg merke til forskjellen.

Kilde https://www.kth.se/